LUKT

Om lukt

Lukt er den eldste og mest sensitive sansen vi har. Luktesansen gir oss informasjon om kjemiske molekyler i omgivelsene. Mennesker har evnen til å gjenkjenne tusenvis av forskjellige lukter. Mennesker er svært forskjellige. Noe som oppleves som behagelig for én, kan være svært ubehagelig for andre. Men spesielt vond eller irriterende lukt ønsker vi fjernet. Primært bør man finne årsaken, og fjerne denne. Men av og til må også selve lukten saneres eller kontrolleres. Lukt er ofte en vanlig årsak til klager på luftkvalitet. Lukt i seg selv er sjelden direkte helseskadelig, men kan føre til ubehag. Opplevde luktproblemer hos enkeltindivider eller grupper bør tas på alvor siden enkelte personer er mye mer følsomme enn andre.

Teknologi mot lukt

Våre produkter bryter ned og fjerner selve lukten på molekylnivå via bl.a. fotokatalytiske prosesser. Her snakker vi om reel nedbrytning, ikke kamuflering eller parfymering. Teknologien produserer en superladet og svært reaktiv gass som evner å bryte ned både kjemisk og biologisk forurensing i luft og på overflater, inkludert lukt. Våre produkter er ikke tradisjonelle ozonmaskiner- eller ozongeneratorer som bare skaper høyenergi ozon. Ozon er bare en av flere aktive komponenter i enkelte våre maskiner og flere av våre produkter har ikke utslipp av ozon selv om ozon produseres for luftsanering og luftrensing inne i selve maskinen. Spesielt i fuktige omgivelser viser våre produkter sine fordeler ift. rene ozonmaskiner.​

LUFTRENSING

Litt om hva vi puster inn

Inneluften er opptil 5 ganger mer forurenset enn utsiden. Alle mulige – og umulige – partikler: støv, luftforurensning, pollen, røyk, lukt, allergener fra kjæledyr og mikroorganismer, svever i luften vi alle puster inn. 20 % av alle mennesker lider i større eller mindre grad av allergier og de fleste av oss plages av partiklene som samler seg i våre hjem og institusjoner så vel som på våre arbeidsplasser. Partikler varierer mye i størrelse, men flyter vanligvis fritt i luften. Vi tilbringer opptil 85 % av tiden vår innendørs og allergier kan sjelden kureres, bare holdes nede, dessverre.

Hva kan du gjøre?

I tillegg til det vi selv tilfører inneklimaet, som f.eks. røyk, dyrehår og dårlig ventilasjon, er det oftest støvmiddene som bidrar mest til det dårlige inneklimaet. De gjemmer seg i madrasser og tepper, dyner og puter og bor bl.a. av de døde hudcellene vi etterlater oss overalt. Det er også støvmiddens avføring som utløser allergiske reaksjoner hos mange støvallergikere.

Vi er 100 % for forebygging når det kommer til inneklima og vi legger ikke skjul på at du kan komme langt med hyppig ventilasjon, grundig rengjøring og sunn fornuft. Det er bare ikke alltid helt nok – og slett ikke i en travel og hektisk hverdag og/eller når været ikke tillater oss å være ute eller kan lufte oss i den grad vi ønsker. Vi tilbyr luftrensere av høy kvalitet og med bred anvendelighet.

Fastmonterte luftrensere

For fastmonterte luftrensere, anbefaler vi våre Aero-produkter.

Dette er High-end luftrensingsenheter med kontinuerlig desinfisering av inneluften som sikrer effektiv fjerning av mugg, bakterier, virus, pollen, sporer, støv og partikler. Installeres på veggen eller i taket. Maskinen genererer ikke ozon eller skadelig avfallsstoffer.

Aero BM-maskinene, med sin overlegne 4-trinns renseteknologi, inaktiverer effektivt også mer resistente patogener enn Covid-19 (tester utført av Universitet i Helsinki ved Human Microbiome Research Program, Department of Bacteriology (september 2020).

For å fungere effektivt, installeres Aero BM-enheten frittstående nær kilden til problemet. Mikrobiologi og partikler vil bli fjernet i løpet av svært kort tid etter installasjonen (normalt mellom 24-48 timer). Enheten fungerer mest effektivt Installert enten på veggen eller i taket.

Mobile/flyttbare luftrensere:

Friske Rom anbefaler bruk av bærbare, uavhengige luftrensere fra CPH Clean Air som har utviklet maskiner som dekker de fleste behov og i tillegg ser bra ut.

For institusjoner, bedrifter og privatpersoner som trenger høykvalitets luftrensere til daglig bruk, tilbyr vi to kraftige luftrensere: De kraftigste på markedet i sin kategori: CPH Clean Air HC800 og en mindre modell HCC320. Begge maskinene er testet ved Dansk Teknologisk Institut, bruker ikke kjemi og avgir ikke ozon. Du er alltid velkommen til å ha en av våre luftrensere på prøve for å sikre at den lever opp til forventningene.

HC800 kan rense 800 kubikkmeter luft i timen. Det betyr at selv vanskelige utfordringer, som f.eks. røyk, håndteres løpet av få minutter. I tillegg kan HC800 rense luften i store rom, i ganger osv.

HCC320 er best på kvalitet og ytelse for prisen – uten at det går på bekostning av muligheten til å fjerne uønskede partikler en gang for alle.

Begge luftrenserne har gjennomtenkte og effektive filterkombinasjoner som fjerner f.eks. større og mindre partikler, røyk, lukt, støv, visse gasser og mikroorganismer.

Du kan lese mer om maskinene og bestille direkte i vår nettbutikk, med gratis levering i hele Norge og du er alltid velkommen til å kontakte oss for en prat.

10 tips før du kjøper en luftrenser

  1. Hvor mye luft kan luftrenseren «flytte»? Velg en maskin som har riktig kapasitet. Undersøk om nødvendig maskinens CADR = ‘Clean Air Delivery Rate’.
  2. Du må sørge for at typen filter passer til dine behov. For eksempel er aktivert kull nødvendig hvis du vil fjerne røyk og lukt. Et HEPA-filter fjerner fine partikler som pollen.
  3. Kjøp kun luftrensere som er testet av en uavhengig aktør, f.eks. Teknologisk Institutt
  4. Vurder om det er visse egenskaper luftrenseren bør ha? Det kan være fjernkontroll, barnesikkerhet, indikasjon på luftkvalitet osv.
  5. Hvor mye støyer luftrenseren? Skal den slås på om natten, kan den kunne gå på maks 30dB på laveste nivå. Se også om lys i displayet kan slås av om natten.
  6. Er det forfilter på luftrenseren og er den lett å vaske/rengjøre? Dette er spesielt viktig når du står i et røyk- eller støvfylt miljø.
  7. Er luftrenseren testet for ozonutslipp? Det må ikke avgi ozon; heller ikke over tid.
  8. Bruker luftrenseren kjemikalier for å fjerne lukt? Vær i så fall oppmerksom på at selve kjemien inhaleres av personene som oppholder seg i rommet.
  9. Luftrensere kan kjøpes for billig – men også for dyrt. En grei ‘nybegynner’ luftrenser vil typisk koste rundt 3000 kr, en større maskin ca. 6 000 kr og kraftige 9 000. Husk: En luftrenser må være så enkel at du kan installere og vedlikeholde den selv (unntak kan være luftrensere til profesjonelt bruk)
  10. Hvis en luftrenser høres for godt ut til å være sant. Da er det nok.

Ring eller skriv om du vil vite mer om vårt tilbud innen luftrensing.